Yapay Zekâ Destekli Proje ile Patates Üretiminde Verim Artışı Sağlandı
Son yıllarda gerçekleştirilen bilimsel araştırmalarla desteklenen ve çok paydaşlı iş birliğiyle yürütülen proje, yapay zekâ desteğiyle patates üretim sürecini tarlada takip etme imkânı sunuyor. Proje sayesinde ürün kalitesi hasat öncesi daha etkin bir şekilde izlenebiliyor.
Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda Türkiye ve dünya genelinde en çok tüketilen sebzelerden biri olan patatesin üretim süreçlerinde yüzde 17’lik bir verim artışı elde edildi. Aynı zamanda ürün kalitesinde de yüzde 25’lik bir iyileşme sağlanırken su tüketiminde de yüzde 40’a varan tasarruflar yapılabildi.
Yapılan bu çalışmaların patates üretiminde önemli bir dönüm noktası olduğu belirtilirken, projeyle elde edilen verim artışı ve kalite iyileştirmelerinin gelecekte de sürdürülebilir olması hedefleniyor.