Harbin Tıp Üniversitesi’nden bilim insanları, kalp hastalığını önlemek için gün içinde vitamin takviyesi almak için en uygun zamanı buldu.Ancak diyetle vitamin alım süresinin sağlık üzerindeki etkisi hakkında daha az şey biliniyor.
Demir, kalsiyum ve C vitamini gibi vitaminler ve mineraller vücudunuzun düzgün çalışması için küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu temel besinlerdir.
Birçok kişi takviye almayı tercih eder ancak çok fazla almak veya çok uzun süre almak zararlı olabilir.
Mevcut çalışmada araştırmacılar, hangi vitamin alım süresinin kalp hastalığı riskini etkileyebileceğini incelemeyi amaçladı.
2003-2014 yılları arasında Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması’na (NHANES) kayıtlı 27.455 yetişkinin verilerini incelediler.
Sabah, öğleden sonra ve akşam 12 diyetle alınan vitaminler incelendi.
Ekip, günün diğer saatlerinde B2 vitamini alan insanlarla karşılaştırıldığında, sabahları VB2 alan kişilerin kalp hastalığından ölüm riskinin en düşük olduğunu buldu.
Ancak akşamları diyetle B6 vitamini (VB6), C vitamini (VC), E vitamini (VE) ve folat eşdeğeri alan kişilerde kalp hastalığı riskinin en düşük olduğu görüldü.
Ekip ayrıca, sabahları alınan %10’luk diyet VB6, VC, VE ve folat eşdeğerinin akşam alımıyla değiştirilmesinin kalp hastalığı ölüm riskinde %4, %5, %4 ve %5 daha düşük riskle bağlantılı olduğunu buldu.
Bu bulgulara dayanarak ekip, diyetle alınan VB2’nin optimal alım süresinin sabah olduğunu ve diyetle alınan VB6, VC, VE ve folat eşdeğerinin optimal alım sürelerinin akşam olduğunu öne sürüyor.