Alerji vakaları alarm veriyor! Uzmanlar artışa dikkat çekti

Genel Sağlık Durumu ve Alerji Vakaları Üzerine Uzmanlar Uyarıyor

Toplumda kırsaldan kente geçiş yapmak, sanayileşme ve artan hava kirliliği gibi sebeplerle işlenmiş gıdaların tüketiminin yaygınlaşması, yoğun ilaç kullanımı gibi faktörlerin bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğine dikkat çeken uzmanlar, son yıllarda artan alerji vakalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Himmet Haluk Akar ile İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ayşe Süleyman, kaşıntı, kızarıklık, döküntü gibi belirtilerde uzman doktora başvurulması gerektiğini vurgulayarak yaşam ve beslenme koşullarının üzerindeki etkilerine de dikkat çekti.

Artan Alerji Vakaları

Son dönemlerde artan alerji vakaları hakkında konuşan Çocuk Alerji ve İmmünolojisi Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Süleyman, “Son dönemde artışı oldukça ciddi bir şekilde hissediyoruz. Besin alerjisi, atopik dermatit, alerjik rinit, astım, ilaç alerjisi ve hatta anafilaksi vakalarında artış yaşanıyor. Alerjinin artmasındaki temel sebep yaşam tarzındaki değişikliklerdir. Süt, yumurta, buğday, ağaç yemişleri gibi alerjenlerin görülme sıklığı artmıştır. İlaç alerjilerindeki artışın sebebi ise maruz kalınan alerjenlerdir. İlaç alerjisinin artmasının nedeni ise çok sayıda ilaç kullanılmasıdır. Alerjik rinit, astım atakları gibi durumların artışındaki nedenler arasında enfeksiyon riskinin artması da bulunmaktadır. Antibiyotik kullanımı, hava kirliliği gibi faktörler hastalıkların artmasında rol oynamaktadır. Ancak yeni verilere göre işlenmiş gıdaların tüketiminin de önemli bir risk oluşturduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.

“Anafilaksi Hayati Tehlike Oluşturabilir”

Anafilaksi vakaları ve olası alerjik durumlar hakkında konuşan Doç. Dr. Süleyman, “Gereksiz ve endikasyonsuz uygulamalardan kaynaklanabilecek komplikasyonlar mevcuttur. Anafilaksi, hayati tehlike oluşturan ciddi bir sistemik reaksiyon ve ölüm riski taşıyan bir durumdur. Doktorun önerdiği şekilde tedaviye uymak ve hastaların kararlı olmamaları önemlidir. Şikayetler arasında öksürük, nefes darlığı, hırıltı gibi belirtiler varsa astım olasılığı vardır. Burun kaşıntısı, tıkanıklık, hapşırma gibi belirtiler alerjik rinite işaret edebilir. Döküntü varsa egzema olabilir. Bu belirtilerle karşılaşıldığında bir alerji uzmanına başvurulmalı ve uzmanın önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir. Ayrıca çocuklar sağlıklı beslenmeli, spor yapmalı ve düzenli uyku almalarına özen gösterilmelidir” açıklamalarında bulundu.

“Astım ve Diğer Alerjik Hastalıkların Belirgin Arttığını Görüyoruz”

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Himmet Haluk Akar, yaşanan koşulların alerjik reaksiyonlara etkisine dikkat çekerek, “Köy hayatından uzaklaşıyor, kente doğru göç ediyoruz. Bu durum, stresin artması ve tükettiğimiz ürünlerin doğallıktan uzaklaşması gibi etkiler yaratmaktadır. Astım ve diğer alerjik hastalıkların belirgin bir şekilde arttığını gözlemliyoruz. Besin alerjileri de 90’lı yıllardan bu yana artış göstermektedir. Fiziksel aktivitenin azalması besin alerjilerinin artmasına neden olmaktadır. Besin alerjilerinin büyük bölümünü süt, yumurta, fındık, fıstık, soya, kabuklu deniz ürünleri, balık gibi ürünler oluşturmaktadır. Sağlıklı beslenmeye dikkat etmek, Akdeniz diyetini benimsemek koruyucu bir etki sağlayabilir. Düzenli olarak spor yapmak, alerjiler ve diğer hastalıklardan korunmada önemli bir faktördür” dedi.

Related Posts

“HealthTürkiye” platformuna üye olmayan kurumlar sağlık turizminden yararlanamayacak

Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver, sağlık hizmeti sunan tüm kurumlar için HealthTürkiye platformuna üyeliğin zorunlu hale getirildiğini, 26 Eylül’den itibaren platforma kayıtlı olmayan kurumların sağlık turizmi faaliyeti yürütemeyeceğini bildirdi. USHAŞ Genel Müdürü Ünver: “Platform üzerinden 12 ülkenin vatandaşları Türkiye’ye gelirken kurumları takip edebiliyor. Bu sayede ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen faaliyetlerle mücadelede farkındalık oluşturuluyor” açıklamasında bulundu.

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

Yaz kâbusa dönmesin! Çocuklar için tehlike kapıda

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz tatilinde çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskinin arttığını belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Hareket kısıtlılığı, şişlik ya da morarma durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de 1500 hasta kalp bekliyor

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde yılın ilk 6 ayında 7 kalp nakli yapıldı. AÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Türkay, “Sağlık Bakanlığımızın şu anki listesinde kalp bekleyen hasta sayısı ortalama 1500 iken, merkezimizde 400’e yakın hasta beklemekte” dedi.

Su yerine 3 litre kola içti! Yaşadıkları korkunç, günlerdir rekor kırıyor: ‘Tarlaya dönmüş’

Her gün aralıksız tam 3 litre kola içti. Kısa süre sonra dayanılmaz böbrek ağrılarıyla hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından mesanesinden çıkanlar, sosyal medyada 8,5 milyon kişi tarafından izlenerek adeta viral oldu. Gazlı içecekleri su gibi tüketen adamın yaşadıklarını paylaşan doktoru, korkunç gerçeği gözler önüne serdi.