Asya borsaları dalgalı: Tarife restleşmeleri ve veri akışı piyasaları sarsıyor

Asya Borsaları Karışık Seyir İzliyor

Asya borsalarında, ABD’nin çip ihracatına yönelik kısıtlamalar ve tarife restleşmeleri ile makroekonomik verilerin etkisiyle karışık bir seyir öne çıkıyor.

ABD ile Çin arasındaki tarife geriliminde yaşanan gelişmeler, küresel piyasalarda risk algısını artırırken, ticaret politikalarındaki belirsizlikler piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Çin ile henüz bir anlaşma sağlanmadığını belirterek, gümrük vergilerinde %145’in üzerinde bir artış olmayabileceğini dile getirdi. Bessent, uzun vadede bu tarz uygulamaların sürdürülebilir olmadığını söyledi.

Küresel çip üreticisi Nvidia, Çin’e yönelik çip ihracatına yeni kısıtlamalar getirerek H20 entegre devrelerinin sevkiyatı için lisans zorunluluğu getirdi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Güneydoğu Asya ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında Malezya’ya da ziyarette bulundu.

Ayrıca, Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, ABD tarifelerinin Japonya ekonomisine zarar verebileceği durumunda bankanın politika eylemleri alabileceğini belirtti.

Makroekonomik verilere göre, Japonya’da şubat ayında çekirdek makine siparişleri tahminlerin üzerinde artarak aylık bazda %4,3 ve yıllık bazda %1,5 yükseldi.

Çin ekonomisi yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüyerek önceki çeyreğe göre %1,2 artış gösterirken, yıllık bazda %5,4 büyüdü. Sanayi üretimi ise mart ayında yıllık bazda %7,7 artarak beklentileri aştı.

Bu gelişmelerle, Japonya’da Nikkei 225 endeksi %1 düşüşle 33.913 puandan, Güney Kore’de Kospi endeksi %1,2 azalışla 2.447 puandan kapandı.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,1 artışla 3.272 puanda, Hindistan’da Sensex endeksi %0,1 artışla 76.783 puanda işlem görürken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi %2 kayıpla 21.017 puanda bulunuyor.

Related Posts

Trump, Musk’ı tehdit etti: Tesla hisseleri çakıldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Elon Musk’a yönelik sınır dışı tehdidi, Tesla hisselerinin sert düşmesine neden oldu. Hisselerde açılışta yüzde 6’yı aşkın düşüş yaşandı.

Türkiye’nin çelik ürünleri ihracatı mayısta arttı

Çelik ürünleri ihracatı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre miktar yönünden yüzde 21,1 artışla 1,4 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 9,2 artışla 922,8 milyon dolar oldu.

Avrupa Rusya’ya yaptırımları uzatma kararı aldı

AB, Rusya’ya yönelik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldığını açıkladı.

TÜSİAD Başkanı’ndan yeni ‘lider’ tanımı

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan liderlik üzerine bir paylaşım yaptı.

İşsizlik başvuruları arttı, ekonomi daraldı: New York borsası yükseldi

New York borsası güne yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,24 artarak 43.084,07 puana ulaştı. S&P 500 endeksi yüzde 0,33 artışla 6.112,09 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,44 kazançla 20.062,19 puana çıktı. Yatırımcılar, açıklanan …

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: ABD vergileri küresel ekonomiyi etkileyecek

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, ABD gümrük vergilerinin küresel ekonomiyi derinden etkileyeceğine dikkat çekerek, Türkiye’nin en büyük ticari ortaklarından biri olan AB’nin ticarette ana aktörlerden biri olamadığını vurguladı.