Salmonella Tehlikesi Artıyor!

Gıda Güvenliği ve Hijyen Kurallarıyla Salmonella Bakterisi Tehlikesine Karşı Dikkat!

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklığın yükselmesiyle yaygınlaşan Salmonella bakterisi tehlikesine dikkat çekiyor. Gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemi üzerine açıklamalarda bulunan Dr. Öztürk, yaz aylarında piknik ve açık hava etkinliklerinde besin zehirlenmelerine neden olan bu bakteriye karşı uyarılarda bulundu.

Salmonella, özellikle yaz mevsiminde gıda zehirlenmelerinin en yaygın sebeplerinden biridir ve sıcak havalarda daha sık görülmektedir. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öztürk, bu bakterinin 2 binden fazla alt türünün bulunduğunu ve genellikle bağırsak enfeksiyonlarına yol açtığını belirtiyor.

Salmonella bakterisinin bulaşma yolları hakkında bilgi veren Dr. Öztürk, özellikle sıcak ve nemli ortamları seven bu bakterinin çürümüş veya yeterince pişirilmemiş besinlerde hızla çoğaldığını vurguluyor. Bu bakterinin genellikle enfekte olmuş eller aracılığıyla veya kontamine olmuş gıdalar yoluyla insanlara bulaştığını söyleyen Dr. Öztürk, belirtilerin genellikle 2 ila 3 gün sonra ortaya çıktığını belirtiyor.

Enfeksiyon durumunda hastalarda bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın kramplarının görüldüğünü belirten Dr. Öztürk, özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ciddi sıvı kaybına neden olabileceğini ifade ediyor.

Uzman Dr. Öztürk, kaynağı belirsiz suların tüketilmemesi, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtanın iyi pişirilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak, kişisel hijyenin de büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Ellerin yemek öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Dr. Öztürk, ayrıca kesme tahtalarının ve gıdaların uygun şekilde saklanmasının da hayati olduğunu belirtiyor.

Ayrıca Dr. Öztürk, Salmonella’nın evde de bulaşma riskinin yüksek olduğunu ve çiğ etle temas eden yüzeylerin iyi temizlenmediği takdirde bakterinin yayılma riskinin arttığını belirtiyor. Son olarak, sebzeler, meyveler, baharatlar ve çerezlerin de kontamine olabileceğini hatırlatan Dr. Öztürk, gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Altınbaş Kavunu Hasadı Başladı

Manisa’da bölgeye özgü Altınbaş Kavunu’nun hasadı başladı, coğrafi işaret için girişim var.

IDEF 2025 Öncesi Savunma Buluşması

Savunma sanayi yöneticileri, IDEF 2025’te sergilenecek yenilikleri ve hedefleri açıkladı.

GTB’de Gıda Analiz Eğitimi Düzenlendi

GTB Laboratuvarı, gıda analizlerinde kaliteyi artırmak için eğitim programı düzenledi.

Kasko ve sigortaya gerek kalmayacak! Otomotiv devinden büyük hamle

Yenilikçi teknolojiye yönelik hamleleriyle önplana çıkan BYD, global satışlarda yakaladığı ivme ile Tesla’yı geride bırakıyor. Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla birlikteotonom ve otopilot park sistemleri de araba tutkunlarının dikkatini …

Azami ekmek tarifesine yüzde 20 zam geldi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu, İstanbul’da ekmek için yeni azami fiyat tarifesi teklifini temmuz ayı meclis toplantısında Oda Meclisi’ne sundu. Teklife göre İstanbul genelinde 1 kilogram ekmeğin azami fiyatı 75 TL, 200 gram ekmeğin …

Akbank’tan yapay zekada sınırları aşan başarı

Global Finance, Akbank’ı hem yapay zekada hem de ödeme işlem yönetiminde Türkiye’nin ve Batı Avrupa’nın En İyi Bankası seçti.