Yaz kâbusa dönmesin! Çocuklar için tehlike kapıda

Çocukların Yaz Döneminde Dikkat Etmesi Gerekenler

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocukların enerjilerini dışarıda harcadıklarını ve açık alanda çok vakit geçirdiklerini belirtti. Ancak, ani hareketler ve korunmasız koşuşturmalar sonucu istenmeyen kazalar meydana gelebileceğine dikkat çekti. Bu kazaların zaman zaman kırıkla sonuçlanabileceğini söyledi.

Düşme ya da çarpma sonrasında kızarıklık, morluk, şişlik ve özellikle hareket kısıtlılığı gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Demir, bu durumlarla karşılaşıldığında vakit kaybetmeden uzmana başvurulması gerektiğinin altını çizdi. Özellikle yaz aylarında oyun parklarında el bileği, bacak, ayak ve parmak kırıklarına sıkça rastlandığını belirtti.

Yaş Ağaç Kırığı Çocuklarda Sık Karşılaşılan Bir Durum

En sık karşılaşılan kırık türlerinden birinin ‘yaş ağaç kırığı’ olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ferunda Demir, bu tür kırıkların genellikle destek tedavisi ile iyileştiğini ifade etti. Kendiliğinden iyileşme potansiyeline sahip olsa da uzman kontrolü ve uygun destek gerektiğini belirtti.

Uygulanan Aktiviteler Yaş Grubuna Uygun Olmalı

Yaz tatilinde çocukların fiziksel aktivitelerle yönlendirilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunan Uzm. Dr. Demir, sportif faaliyetlerin yaş gruplarına uygun, kontrollü ve güvenli alanlarda gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ailelerin çocuklarını denetimli alanlara yönlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Süt ve Süt Ürünleri Kemik Gelişimi İçin Önemli

Çocukların sağlıklı kemik gelişimi için beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ferunda Demir, süt ve süt ürünlerinin günlük beslenmede yer alması gerektiğini söyledi. Gerekirse dönemsel olarak D vitamini takviyesi yapılması gerektiğini ekledi.

Related Posts

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

Türkiye’de 1500 hasta kalp bekliyor

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde yılın ilk 6 ayında 7 kalp nakli yapıldı. AÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Türkay, “Sağlık Bakanlığımızın şu anki listesinde kalp bekleyen hasta sayısı ortalama 1500 iken, merkezimizde 400’e yakın hasta beklemekte” dedi.

Su yerine 3 litre kola içti! Yaşadıkları korkunç, günlerdir rekor kırıyor: ‘Tarlaya dönmüş’

Her gün aralıksız tam 3 litre kola içti. Kısa süre sonra dayanılmaz böbrek ağrılarıyla hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından mesanesinden çıkanlar, sosyal medyada 8,5 milyon kişi tarafından izlenerek adeta viral oldu. Gazlı içecekleri su gibi tüketen adamın yaşadıklarını paylaşan doktoru, korkunç gerçeği gözler önüne serdi.

Türkiye’de çocuklarda işitme kaybı oranı küresel ortalama iki katı!

Duymer İşitme Cihazları, çocuklarda işitme kaybı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Şimdi Farkına Var, Yarına Ses Ver’ başlıklı bir etkinlik düzenledi. Düzenlenen etkinlikte işitme cihazlarının kullanımı, adaptasyon süreci, çocuklarda işitme kaybının erken tanı ve teşhisin önemi gibi birçok konu ele alındı. Duymer CEO’su Salih Baz, “Türkiye’de her 1000 çocuktan 4’ü işitme kaybı yaşıyor” dedi.

Tıbbiyeliler Sendikası kuruldu: Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız

Yeni kurulan Tıbbiyeliler Sendikası’nın genel başkanı Ziya Aygün, “Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız” dedi.